• Finančná gramotnosť

          • Aj v roku 2023 sa naša škola sa zúčastnila projektu  “KROK ZAKROKOM VO FINANČNOM VZDELÁVANÍ“. Cieľom projektu je rozvíjaťschopnosť žiakov orientovať sa vo sfére peňazí, prijímaťfinančné rozhodnutia a  vedieť hospodáriť s peniazmiv každodenných životných situáciách. Tento finančno-vzdelávací projekt je realizovaný za pomocieurópskych štrukturálnych a investičných fondov.Na seminároch sa zúčastnili žiaci 9. ročníka. Tí mali možnosťprecvičiť nielen znalosti v základných pojmoch bankovníctvaa poisťovníctva, ale i rozšíriť vedomosti o základnéekonomické pojmy, vyriešiť príklad zostavenia  rodinnéhorozpočtu a pochopiť základné princípy investovania. Žiaci ocenilihravú formu výučby – nielen prednášanie, ale i rôzne súťaže,skupinovú prácu, prezentácie svojich názorov i diskusiu naaktuálne ekonomické témy.Merateľným ukazovateľom  úspešnosti seminárov by mohla byťúspešnosť výstupných testov, ktorá sa po ukončení seminárovpohybovala na úrovni 78 %. Z toho možno odvodiť fakt, že tí,ktorí sa rozhodli prednášku vnímať, si cieľové základnépoznatky odniesli:)))

        • Divadlo
          • Divadlo

          • Návšteva divadla 1.a 2. triedy spojená s výletom do Nitry sa vydarila. Hudobná rozprávka Čarodejník z krajiny OZ,  plná výborných hereckých výkonov celého divadelného tímu,  nádhernej hudby, spevu a tanca, deti očarila. Všetkých zaujalo moderné výtvarné stvárnenie kulís, masiek, zaujímavé zvukové a svetelné efekty. Hra priniesla deťom posolstvo, že každý môže dosiahnuť všetko, po čom túži, ak bude naozaj veľmi chcieť. Deti svojim potleskom vyjadrovali spokojnosť počas celého predstavenia a dlhého standing ovation na záver. Po predstavení si pozreli Nitru a okolie z výšok Nitrianskeho hradu. 

            tr. uč. Trlíková a Priekalová

          • Školský výlet V.A, V.B

          • Myslíte si, že história je nudná? O tom, že nie, sme sa presvedčili počas nášho školského výletu do Trnavy, ktorá má prezývku „ MALÝ alebo SLOVENSKÝ Rím “. Mnohí ale nevedia, že sa nazýva aj „ Mesto pod mestom“. Prečo je tomu tak? O tom nám porozprávala sprievodkyňa Anička. Prehliadku mesta pod názvom „ História zločinu a kráľovstvo kostí“  sme začali návštevou kostnice, pokračovali prechádzkou po Trnave, navštívili stredoveké väzenie  v areáli súčasnej mestskej radnice. Sme radi, že sme spoznali históriu, zákutia a krásy kráľovského mesta Trnava. Odtiaľ naša cesta viedla do Čachtíc. Nastúpili sme na miestny vláčik a vyviezli sme sa pod Čachtický hrad, kde nás čakal náš sprievodca. Malebná zrúcanina „tajomného hradu v Karpatoch“ sa vypína na vrchu Čachtického krasu. Počas hodinovej prehliadky hradu sme sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí o hrade aj o najznámejšej pani hradu – Alžbete Báthoryovej. Výlet sme ukončili návštevou Trenčína, pokúpili rôzne drobnosti a plní zážitkov sme sa vrátili späť domov. Výlet sa nám veľmi páčil a ďakujeme všetkým, ktorí nám takýto pekný deň pripravili.

             Žiaci V. ročníka

          • Školský výlet IV.B

          • Štvrtok 1. júna sme oslávili Deň detí super výletom. Naším cieľom bol ranč Bonanza a hrad Hrušov. Cestou na Skýcov sme zdolali vyhliadkovú vežu na Vápennom vrchu a odfotili sa pri obrovskej lavičke. Na ranči sme obdivovali nádherné koníky, prezreli si stajne a aj sa na nich povozili. Po výdatnom obede sme spoločne vyšli na zrúcaniny hradu Hrušov, odkiaľ sme mali krásne výhľady na okolie. Po návrate späť nás čakala opekačka a hry na detskom ihrisku. Výlet sa nám veľmi páčil a velmi pekne ďakujeme všetkým, ktorí ho pre nás pripravili a aj sponzorsky zabezpečili  dopravu- p. Fiantok, p. Brida a p. Kováčová.

            Žiaci IV.B

          • MDD

          • Prvý jún patrí deťom. Aj všetci žiaci našej školy sa na tento sviatok detí naozaj zabavili. Deviataci si pripravili stanovištia pre všetky ročníky a zábava sa mohla začať. V areáli školy bol skákací hrad, pohyblivé zvieratká, cukrová vata, maľovanie na tvár, trampolína či sladké palacinky. Prekvapením pre všetkých bola osviežujúca zmrzlina, ukážka hasičskej techniky, ale i penová šou. Za všetky tieto atrakcie vďačíme sponzorom – Obec Oslany, Urbárske spoločenstvo – p. Štutiková, oslianski hasiči a Rada rodičov. Všetkým veľmi pekne ďakujeme!

          • Divadlo

          • 30. mája sa v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre pred očami našich šiestakov, siedmakov a ôsmakov odohral príbeh slávnej Tróje. Muzikál o rozmaroch olympských bohov, láske Parisa a krásnej Heleny a samotnom boji o Tróju bol pre všetkých pekným umeleckým zážitkom. 

            Mgr. Ivana Košovská

          • Oceňovanie víťazov okresných kôl

          • Dňa 23.5. sa v Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Prievidzi konalo slávnostné oceňovanie žiakov – víťazov okresných kôl predmetových olympiád a súťaží v tomto školskom roku. Medzi pozvanými a ocenenými žiakmi boli náš piatak Šimon Košovský (za 3. miesto v Geografickej olympiáde) a deviatačka Ella Novotková (za 1. miesto v Biologickej olympiáde – projektová časť). Srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme veľa ďalších úspechov. Mgr. Ivana Košovská

             

          • Zdravotnícka súťaž

          • 24. mája 2023 sa v Prievidzi konalo okresné kolo zdravotníckej súťaže v poskytovaní prvej pomoci. Našu školu reprezentovali Ľuboš Repka, Karolína Hudecová, Karin Bobáková, Michaela Lacúšková a Ninka Vrtielová. Títo žiaci sa naučili nielen teoretické vedomosti o Červenom kríži, ale vedia ošetriť rôzne typy zlomenín, krvácania, či resuscitovať. V silnej konkurencii sa im podarilo obsadiť šieste miesto. Srdečne blahoželáme! Ing. Andrea Obertová

          • Slávik

          • V utorok 16.5. 2023 sa konalo okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023 v Prievidzi. Súťaže sa zúčastnili aj žiačky z našej školy, ktoré postúpili zo školského kola. Základnú školu reprezentovali žiačky Ella Novotková, Sofia Ferejová a Alžbetka Ostrolucká. Umeleckú školu reprezentovali Tamarka Obertová a Tamarka Valentová. Slávika Slovenska sa zúčastnilo veľa súťažiacich. Napriek tomu, že sa žiačky neumiestnili na popredných miestach, predviedli výborný výkon. Mgr. Júlia Smatanová

          • IQ olympiáda - semifinále

          • 17. mája 2023 sa v Banskej Bystrici konalo semifinále IQ olympiády. Ľuboš Repka zo 7.B sa síce do TOP 20 neprebojoval, ale našu školu vzorne reprezentoval. Srdečne blahoželáme! Ing. Andrea Obertová

          • Biologická olympiáda

          • Srdečná gratulácia a veľká vďaka patrí  Ľubošovi Repkovi  zo  VII.B  za reprezentáciu našej školy v biologickej olympiáde.  Ľuboš získal  prvé miesto v školskom kole. Postúpil do okresného kola, kde získal ocenenie ,,úspešný riešiteľ,,.

             

            Ing. Miriam Vanková

        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

          • Dňa 3.5. 2023 sa v areáli našej školy uskutočnilo účelové cvičenie pod vedením profesionálnych vojakov z Vojenského útvaru Zemianske Kostoľany. Aj napriek nepriazni počasia si žiaci druhého stupňa tento deň mimoriadne užili. V priestoroch telocvične mali pripravených 10 stanovíšť, na ktorých si vyskúšali nielen zručnosť, ale i logické myslenie a dôvtip. 

          • IQ OLYMPIÁDA - Gratulujeme!

          • V apríli sa 20 žiakov našej školy zúčastnilo 12. ročníka IQ olympiády. Všetkým deťom sa darilo a súťaž sa im veľmi páčila. Svedčia o tom aj ich pekné výsledky. TOP riešiteľom z našej školy bol Ľuboš Repka zo 7. B triedy. Ľubko patril medzi 80 najúspešnejších riešiteľov z regiónu STRED. Postupuje do semifinále, ktoré sa uskutoční v Banskej Bystrici. Všetkým zúčastneným žiakom srdečne blahoželáme k ich výsledkom! Ing. Andrea Obertová

        • Antidopingová prednáška
          • Antidopingová prednáška

          • 28. 4. 2023 sa v našej škole realizovala výchovno - vzdelávacia prednáška zameraná na problematiku možného zneužívania žuvacieho tabaku, e-cigariet, energetických nápojov, anabolických steroidov, psychofarmák a všeobecne liečiv či liekových výziev. V dnešnej dobe sa práve tieto nebezpečenstvá šíria prostredníctvom sociálnych sietí a negatívne vplývajú na populáciu. Prednášajúcou bola PharmDr. Kamila Chomaničová, PhD. Žiaci túto prednášku prijali s veľkou vnímavosťou a odniesli si mnohé ponaučenia a vedomosti o škodlivosti spomínaných látok. Ing. Andrea Obertová, koordinátor prevencie. 

          • Škola v prírode Tatranská Štrba

          • Posledný aprílový týždeň strávili naši tretiaci a štvrtáci v Škole v prírode v Tatranskej Štrbe. Od pondelku do piatku mali pripravený bohatý program. Dopoludnia absolvovali prehliadky zaujímavých miest tatranského prostredia- v Tatranskej Lomnici Múzeum TANAP-u, na Štrbskom plese obdivovali stále zamrznutú hladinu a  nádherné výhľady na zasnežené tatranské štíty. V Starom Smokovci deti navštívili Tricklandiu- galériu trick-artu a optických ilúzií. Zážitkové učenie sa  všetkým veľmi páčilo, svoje získané vedomosti si overili každý deň pri riešení vedomostných úloh. Popoludňajší program pre deti pripravili animátori, pracovali v skupinách a rozšírili si zábavnou formou vedomosti o človeku. Večer nechýbali diskotéky, kde sa dosýta vytancovali, spoznali nových priateľov. Prežili sme nádherný týždeň v srdci tatranskej prírody!

            Šandriková, Kurbel, Mihalovič

          • Slávik - školské kolo

          • Školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska sa konalo 21. 4. 2023 za účasti desiatich súťažiacich v troch kategóriách. Žiaci veľmi dobre zvládli náročné piesne rôznych kultúrnych regiónov Slovenska. Víťazkami jednotlivých kategórií a zároveň postupujúcimi do okresného kola za našu školu sa stali : Alžbetka Ostrolucká, Sofia Ferejová,  Ella Novotková. Postupujúcimi za ZUŠ, ktorá pracuje na našej škole sa stali Tamara Valentová a Tamara Obertová. Srdečne blahoželáme ! Pochvalu za pekný spev si zaslúžia i Eliška Dudeková, Zuzana Repková, Júlia Bridová, Scarlett Petrovičová a Sofia Sluková.  Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a spríjemnenie piatkového popoludnia. Osobitne ďakujeme p. uč. Čiernej za klavírny sprievod, vyučujúcim za prípravu žiačok.  Prajeme všetkým veľa ďalších úspechov. 

                                                                                                    p.uč.  Preťová a Trlíková

          • Vyhodnotenie Dňa narcisov

          • Vo štvrtok 20.4.2023 sa naša základná škola aj obec Oslany zafarbili nažlto. Presvedčili sme sa, že sa aj v týchto ťažkých časoch dokážeme spojiť pre dobrú vec. Spolupatričnosť onkologickým pacientom sme vyjadrili pripnutím narcisu na odev.

            Medzi dobrovoľníkov, ktorí pomáhali zbierku organizovať, patrili aj naši ôsmaci. S pokladníčkami vyrazili najskôr do tried základnej školy a neskôr do obce, aby mali ľudia možnosť vhodiť finančný príspevok. Stretli sme sa len s pozitívnymi ohlasmi. Vyčarili sme ľuďom úsmev na tvári a vypočuli si slová podpory.

            Vďaka štedrosti každého, kto sa zapojil, sa nám podarilo vyzbierať krásnych 600,95 Euro. Ďakujeme.

            Ing. Miriam Vanková

             

          • Matematický klokan

          • Koncom marca sa 21 žiakov prvého stupňa  našej školy zúčastnilo 25. ročníka medzinárodnej súťaže Matematický klokan.

             14 druhákov, 5 tretiakov a 2 štvrtáci si zmerali svoje matematické sily pri riešení úloh  rôzneho typu. Na vypracovanie testov mali súťažiaci 60 minút, ktoré naplno využili.

            Predbežné výsledky a percentuálna úspešnosť žiakov boli zaslané všetkým zúčastneným školám koncom apríla. Rodičia a deti si ich môžu pozrieť po zadaní prideleného kódu, pod ktorým súťažili.

            Medzi najúspešnejších(nad 80%) sa zaradili títo žiaci:

            2.ročník: Eliška Dudeková                 4.ročník: Zuzana Repková

                           Filip Blaškovič

                           Rebeka Bridová

             

             V máji dostanú všetci súťažiaci diplom na pamiatku a úspešní riešitelia sa môžu tešiť aj na vecné ceny.

             Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom za zapojenie sa do súťaže a pani učiteľkám matematiky za motiváciu a podporu  svojich žiakov.

             

                                                                                           p. uč. Trlíková a Preťová

                

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 56/9, Oslany
      • 0917/369 720 - riaditeľka školy 0917/369 721 - zástupkyňa riaditeľky školy 046/549 20 56 - ekonomický úsek 046/549 20 55 - školská jedáleň
      • Školská 56/9 Oslany Slovakia
      • vych.poradca@zsoslany.sk tel. 0915 72 10 22
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje