• MDD

          • 1.6. sme spoločne s deťmi oslávili ich sviatok. V areáli školy boli pripravené súťaže, opekačka, streľba zo vzduchovky a lukostreľba pod odborným vedením p. Branislava Krošláka a Michaely Staňovej, maľovanie na tvár, sladké odmeny a skvelá penová párty, o ktorú sa postarali hasiči z DHZ Čereňany. Deti sa vyskákali aj na veľkom nafukovacom hrade, ktorý spolu so sladkosťami zabezpečil p. Mokráň. Zatancovali si aj tanečný maratón. Ďakujeme našim ôsmakom a deviatakom za pomoc pri organizovaní tohto skvelého podujatia. Urbárske pozemkové spoločenstvo pod vedením p. Štutikovej pripravilo s našimi p. kuchárkami pre všetky deti výborný obed, za čo im tiež veľmi pekne ďakujeme. O tom, že počas celého dopoludnia vládla skvelá atmosféra svedčia aj naše fotografie. Mgr. Anna Kurbel, Mgr. Soňa Šandriková, Ing. Andrea Obertová

          • Návšteva kostola

          • Dňa 20.5. 2022 žiaci prvého ročníka boli počas hodiny NBV v Kostole Sv. Štefana, uhorského kráľa. Privítal ich pán farár Branislav Markovič, ktorý deťom ukázal a vysvetlil dôležité časti chrámu, ktoré sú súčasťou tohto sakrálneho priestoru.

            Deti po prehliadke kostola odchádzali naplnení novými vedomosťami a zážitkami.

            Mgr. A. Smatanová

          • Dôležitý oznam

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR“) sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19. Z tohto dôvodu by sme Vás chceli požiadať o zistenie záujmu o antigénové samotesty na domáce použitie, ktoré budú určené NA POUŽITIE PRED PRVÝM NÁSTUPOM DO ŠKOLY V ŠKOLSKOM ROKU 2022/2023 A PODĽA POTREBY V PRÍPADE OPÄTOVNÉHO VÝSKYTU COVID-19 V ŠKOLE. MŠVVaŠ SR plánuje zabezpečiť distribúciu antigénových samotestov na bezpečný návrat do škôl v školskom roku 2022/2023 na konci školského roka 2021/2022, aby ste dostali antigénové samotesty ešte pred letnými prázdninami. (OKREM BUDÚCICH ŽIAKOV PRVÝCH ROČNÍKOV A ŽIAKOV KONČIACICH ROČNÍKOV.) VOPRED ZDÔRAZŇUJEME, ŽE RODIČIA, KTORÍ POŽIADAJÚ O ANTIGÉNOVÉ SAMOTESTY, BUDÚ POVINNÍ V PRÍPADE ZVÝŠENÉHO VÝSKYTU COVID-19 TESTY POUŽÍVAŤ A NAHLASOVAŤ KAŽDÉ VYKONANIE ANTIGÉNOVÉHO SAMOTESTU PODĽA INŠTRUKCIÍ MŠVVAŠ SR. Svoj záujem, prípadne nezáujem,  prosím vyjadrite prostredníctvom našej stránky v sekcii PRIHLASOVANIE do štvrtku 2.6. do 23:59 hod. Ďakujeme.

        • VENČEK
          • VENČEK

          • V piatok 27. 5. 2022 sa konal slávnostný tanečný Venček žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Kráľovnou sa stala Tamarka Obertová a kráľom Nikolas Pisár. Žiaci predviedli nádherné tance a príjemne sa zabavili v spoločnosti hostí a svojich rodičov. Ing. Andrea Obertová

        • Spomienka na Deň Zeme a stromov
          • Spomienka na Deň Zeme a stromov

          •      Koncom apríla sa v našej škole konala po dlhej dobe prvá celoškolská akcia, počas ktorej sme si pripomenuli Deň Zeme a Deň stromov zároveň.

                 Pre všetky triedne kolektívy sme pripravili mnoho zaujímavých stanovíšť s environmentálnou tématikou: z prírodnín a odpadového materiálu si mohli vyrobiť veselé postavičky, zo starých časopisov sa učili skladať loďky, odskúšali si po domácky vyrobený bublifuk a ochutnali karamelové lízanky, ktoré ôsmačky nestačili vyrábať.

                 Ďalšie stanovištia boli venované triedeniu odpadu a recyklácii, starší žiaci si mohli v zábavnom teste zistiť svoju ekostopu a tí mladší riešili skupinové úlohy na tému ochrany životného prostredia.

                 Deti z druhého oddelenia ŠKD vytvorili obrazy zemegule poskladané z vystrihnutých dlaní. Kolegyne z kolégia Zelenej školy vytvorili veľký strom Ekokódexu, na ktorý mohli písať deti odkazy a želania našej Zemi a zároveň nášmu novozaloženému školskému sadu.

                 Rovesnícke učenie si opäť vyskúšali ôsmaci, ktorí boli rozdelení na niekoľko skupín v Babičkinej záhrade. Každú skupinu detí oboznamovali s rôznymi stanovištiami: jašterovisko, kompostovisko, domček pre ježka, bylinková špirála, zelené úkryty, cintorín odpadkov, pocitový chodník, divá lúka, vyvýšené záhony, zadržiavanie dažďovej vody, búdky a kŕmidlá pre vtáčiky, hmyzie hotely....

                 Deviataci za hudobným pultom sa postarali o príjemnú zvukovú kulisu v novovybudovanom veľkom altánku. Ten nám  v súčasnosti spolu so starším a  menším altánkom slúžia na vyučovanie vonku.

                 Milým folklórnym vystúpením otvorili naši najmenší – prváčikovia- ďalšiu časť perfektného dňa: slávnostné otvorenie školského sadu. Krstnými rodičmi sa stali pani riaditeľka PaedDr. Gabriela Ondrejová a pán Ing. Marián Komžík, uznávaný odborník na ovocné dreviny, vďaka ktorému pribudlo do nášho sadu 15 nových ovocných stromov. Každá trieda dostala do svojej starostlivosti jeden stromček, o ktorom si vopred pripravili projekt. Ten potom odprezentovali pred celou školou práve na Deň stromov.

                 Bol to neopakovateľný zážitok, doplnený zaujímavou návštevou pani redaktorky z RTVS, ktorá sa dozvedela o chystanej akcii a natočila reportáž o založení nášho sadu. Odvysielali ho v ten istý deň aj s rozhovormi s našimi žiakmi. Link na reportáž nájdete tu:

            https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/3328/324190#376

                 Ďakujeme všetkým za účasť, podporu, pomoc a pochvalné slová. Sme veľmi rady, že sa akcia uskutočnila, podarila a úspešne sme mohli zavŕšiť naše aktivity v rámci programu Zelenej školy a témy Zeleň a ochrana prírody.

                   

            Za kolégium Zelenej školy Mgr. Martina Bridová a PaedDr. Daša Preťová

        • Ocenení žiaci
          • Ocenení žiaci

          • Dňa 17. mája 2022 sa v KaSS v Prievidzi uskutočnilo slávnostné oceňovanie žiakov, ktorí získali najlepšie umiestnenie v okresných kolách predmetových súťaží. Medzi našich úspešných žiakov patrili Emka Tomová, Tamarka Obertová, Ľubko Repka a Tamarka Valentová. Ing. Andrea Obertová

          • Oznam

          • Dňa 18.5.2022 (streda) budú mať žiaci 6.- 9. ročníka, v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon), RIADITEĽSKÉ VOĹNO. Z dôvodu konania celoslovenského Testovania 5 nie je možné personálne zabezpečiť vyučovanie v týchto ročníkoch.

          • “KROK ZA KROKOM VO FINANČNOM VZDELÁVANÍ“

          • Naša škola sa zúčastnila projektu  “KROK ZA KROKOM VO FINANČNOM VZDELÁVANÍ“. Cieľom projektu je rozvíjať schopnosť žiakov orientovať sa vo sfére peňazí, prijímať finančné rozhodnutia a vedieť hospodáriť s peniazmi v každodenných životných situáciách. Tento finančno-vzdelávací projekt je realizovaný za pomoci európskych štrukturálnych a investičných fondov. Na seminároch sa zúčastnili  dve triedy 9. ročníka. Žiaci mali možnosť precvičiť si nielen znalosti v základných pojmoch bankovníctva a poisťovníctva, ale i  rozšíriť vedomosti o základné ekonomické pojmy, vyriešiť príklad zostavenia rodinného rozpočtu a pochopiť  základné princípy investovania. Žiaci ocenili hravú formu výučby – nielen prednášanie, ale i rôzne súťaže, skupinovú prácu, prezentácie svojich názorov i diskusiu na aktuálne ekonomické témy. Merateľným ukazovateľom  úspešnosti seminárov sú výstupné testy.  Po ukončení seminárov sa výsledky testovania pohybovali na úrovni 75% (vstup 58 %), resp. 69% (vstup 48%). Z toho možno odvodiť fakt, že tí, ktorí sa rozhodli prednášku vnímať, si cieľové základné poznatky odniesli.

        • Exkurzia z geografie 12.5.2022
          • Exkurzia z geografie 12.5.2022

          • Vo štvrtok 12.5. 2022  naši piataci spoznávali chodníky v NP Malá Fatra, po ktorých kedysi kráčala Jánošíková družina. Od hotela Diery sme sa vybrali cez tiesňavy, popri potoku, vyšliapali si pár rebríkov nad malými vodopádmi a dostali sa cez les až k chate Podžiar. Odtiaľ asi polhodinovou prechádzkou až do dedinky Štefanová pod Veľkým Rozsutcom. Tu nás už čakal autobus a cez Vrátnu dolinu, obec Terchovú s vyhliadkou „Terchovské srdce“ sme asi po polhodine cesty prišli do Žiliny. Cestou sme sa zastavili ešte v Rajeckej Lesnej a pozreli si krásny Slovenský betlehem.  Prežili sme pekný slnečný deň v ešte krajšej prírode Malej Fatry. Tešíme sa na naše ďalšie spoznávanie prírodných aj kultúrnych krás  Slovenska. Ďakujeme.              Žiaci V.ročníka

             Mgr. Boris Marhevka, Mgr. Jakub Mjartan, Mgr. Filip Dorník

        • Exkurzia z geografie a slovenského jazyka – 11.5.2022
          • Exkurzia z geografie a slovenského jazyka – 11.5.2022

          • Mohyla na Bradle, Plavecký hrad, borovicové lesy na Záhorí  boli cieľom spoznávania ďalších krás nášho malebného Slovenska. Dedinku Košariská preslávil známy rodák, ktorý bol vyhlásený za  „Najväčšieho Slováka“ – Milan Rastislav Štefánik. Muž, ktorý sa zaslúžil o vznik ČSR v r. 1918. Pochovaný je na kopci Bradlo, ktoré sa stalo miestom jeho posledného odpočinku. Prvou našou zastávkou bolo práve toto miesto, kde sme mali krátku prednášku a audioprojekciu zo života M.R. Štefánika. Pozreli sme si Mohylu aj s výkladom p.učiteľa a p.učiteliek. Oblasť „za pohorím Malé Karpaty“,Záhorie, ponúka množstvo ďalších zaujímavých miest. Okrem mnohých zrúcanín hradov – Pajštún, Korlátka, Plavecký hrad je tento región charakteristický najmä borovicovými lesmi, ktoré rastú na pieskových pôdach. Vraví sa, že ak by Mária Terézia nevysádzala na Záhorí borovice, mali by sme na Slovensku malú Saharu. Celá oblasť je však vojenským priestorom a vstup je sem počas pracovných dni zväčša zakázaný.  Výstup na Plavecký hrad však netrvá príliš dlho a odtiaľ sa nám na celé Záhorie naskytol krásny výhľad. Hrad bol postavený v 13.storočí a od 17.storočia je z neho už len zrúcanina. Okrem Záhoria bolo vidieť región kopaníc, celú oblasť Malých Karpát a pri dobrom počasí až do Rakúska a na Moravu. Cestou domov sme sa zastavili v „Slovenskom Ríme“ – meste Trnava. Mali sme rozchod v nákupnom centre City aréna, odkiaľ sme sa už vydali na cestu domov. Slovensko je krajina s krásnou prírodou a bohatou históriou o čom nás presvedčila aj táto exkurzia z geografie a slovenského jazyka.

            Mgr. Boris Marhevka, Mgr. Ivana Košovská, Ing. Andrea Obertová

          • Chemická olympiáda - krajské kolo

          • Dňa 28. apríla 2022 sa náš žiak Samko Dudek z 9. A zúčastnil krajského kola chemickej olympiády s vynikajúcim výsledkom. V konkurencii tých najlepších 39 chemikov z celého kraja sa umiestnil na 4.mieste. Srdečne blahoželáme. Ing. Andrea Obertová

          • Celosvetový turnaj mládeže v hokeji

          • Naša žiačka Vaneska Eibenová sa zúčastnila CELOSVETOVÉHO TURNAJA MLÁDEŽE v hokeji v Innsbrucku. Bol jej udelený titul „NAJLEPŠÍ HRÁČ ZÁPASU“. Srdečne gratulujeme. Ing. Andrea Obertová

          • Vyhodnotenie Dňa narcisov

          • Vo štvrtok 28.4.2022 sa naša základná škola aj obec Oslany zafarbili nažlto. Presvedčili sme sa, že sa aj v týchto ťažkých časoch dokážeme spojiť pre dobrú vec. Spolupatričnosť onkologickým pacientom sme vyjadrili pripnutím narcisu na odev.

            Medzi dobrovoľníkov, ktorí pomáhali zbierku organizovať, patrili aj naši siedmaci. S pokladníčkami vyrazili najskôr do tried základnej školy a neskôr do obce, aby mali ľudia možnosť vhodiť finančný príspevok. Stretli sme sa len s pozitívnymi ohlasmi. Vyčarili sme ľuďom úsmev na tvári a vypočuli si slová podpory.

            Vďaka štedrosti každého, kto sa zapojil, sa nám podarilo vyzbierať krásnych 654,50 Eur. Ďakujeme.

            Ing. Miriam Vanková, Mgr. Martina Bridová

             

             

          • Podporme spoločne Deň narcisov 2022

          • Na Slovensku je veľa zbierok, ktoré každý rok pomôžu ľuďom v ťažkej životnej situácii. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia.

            Deň narcisov sa koná vo štvrtok 28. apríla 2022Liga proti rakovine v tomto čase už tradične organizuje verejnoprospešnú zbierku na pomoc pacientom s týmto ochorením.

            Deti z našej základnej školy budú vo štvrtok zbierať dobrovoľný finančný príspevok a rozdávať narcisy. Pripnutím kvietku na odev vyjadríme solidaritu a spolupatričnosť ľuďom, ktorí bojujú s týmto zákerným ochorením.

            Za každý príspevok vopred ďakujeme.

            Ing. Miriam Vanková

          • Úprava "Babičkinej záhrady"

          • Počas dištančného vyučovania žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka zveľadili našu „Babičkinu záhradu“. Všetkým ďakujeme za aktívnu účasť a tešíme sa z krásneho výsledku, ktorý si môžete pozrieť na fotografiách. Ing. Obertová

          • Oznam

          • V dňoch 14. - 19. 4. 2022 (štvrtok-utorok) majú žiaci veľkonočné prázdniny. Po prázdninách 20. - 22. 4. 2022 (streda, štvrtok, piatok) sa budú žiaci II. - IX. ročníka vzdelávať dištančnou formou (podľa upraveného rozvrhu)  z dôvodu výmeny podlahovej krytiny na dolnej chodbe v hlavnej budove školy. Žiaci I. ročníka a triedy AU sa učia prezenčne podľa bežného rozvrhu. Ďakujeme za pochopenie.

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 22.3.2022 sa konalo Okresné(dekanátne) kolo Biblickej olympiády, dištančnou formou. Našu školu reprezentovali žiačky Tamarka Obertová a Emka Tomová z 8.A a Veronika Turaková z 9.B, ktoré sa umiestnili na prvom mieste a zároveň postúpili do krajského kola. 

            Víťazkám srdečne blahoželáme a ďakujeme.

            Mgr. A. Smatanová

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 56/9, Oslany
      • 0917/369 720 - riaditeľka školy 0917/369 721 - zástupkyňa riaditeľky školy 046/549 20 56 - ekonomický úsek 046/549 20 55 - školská jedáleň
      • Školská 56/9 Oslany Slovakia
      • vych.poradca@zsoslany.sk tel. 0915 72 10 22
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje