• Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok 2022

          • Milí žiaci, rodičia, kolegovia...

            ...tento rok sme sa rozhodli znovu zapojiť do zbierky Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok a potešiť tak osamelých seniorov malým darčekom k Vianociam. Minulý rok sme obdarovali babičky a deduškov zo sociálneho zariadenia v Radobici a radi by sme z toho urobili novú vianočnú tradíciu. Momentálne tam žije 21 žien a 7 mužov – podľa toho by sme mohli vyskladať jednotlivé škatuľky( dobrá rada: balíček možno vyskladať aj neutrálne, aby mohol byť následne darovaný žene alebo mužovi)

            Všetky dôležité informácie a podmienky zbierky nájdete na priložených linkoch:

            https://www.kolkolasky.sk/pokyny/

            https://www.kolkolasky.sk/skoly/

            Uzávierka zbierky je 5.12.2022.

            Vopred sa chcem poďakovať triednym učiteľom za spoluprácu so žiakmi v triede, deťom a rodičom za ochotu zapojiť sa do zbierky.

            S každou naplnenou škatuľkou darujeme aj kus svojho srdca...

                                                                                       ..... a to je najkrajší darček.

             

                                                                                                Vďaka Vám všetkým!

        • Zážitkové učenie v sklárskej dielni
          • Zážitkové učenie v sklárskej dielni

          • V utorok, 22.novembra, naši siedmaci prežili zážitkové učenie. V dedinke Valaská Belá navštívili sklársku dielňu. Vyrobiť zo skla pohár, či srdiečko je veru celá veda. Pán Dolinaj nám vysvetlil, ako z kremičitého piesku, sódy, vápenca a rôznych farbív vzniká tekutá zmes – sklo. Sklo patrí medzi homogénne zmesi, čo znamená, že jednotlivé zložky nevidíme voľným okom ani mikroskopom. Roztavené sklo nepretržite tečie. Žeravé kvapky pán Dolinaj strihal a tvaroval vo formách, ale i pomocou vlastnej fantázie. Taviaca pec bola zohriata na 1 300 °C. Siedmaci videli aj „chladničku“ , kde však teplota dosahovala 500 °C. Výrobky zo skla musia ešte 12 hodín chladnúť práve pri takejto teplote, aby sa z materiálu uvoľnilo pnutie. Povrch sa následne ošetrí tak, aby bol chránený pred poškodením.  Potom sme sa presunuli do Galérie Jabloň v Prievidzi, kde nás milé panie preniesli späť v čase. Ocitli sme sa v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Videli sme, ako kedysi vyzeral obchod, či typická domácnosť. Žiaci si odniesli pekné zážitky a mnoho vedomostí.  

            Ing. Andrea Obertová

        • Bubnovačka
          • Bubnovačka

          • Milióny detí na svete trpia následkami týrania či zanedbávania. Práve dnes, 18. november,  je preto vyhlásený za Svetový deň prevencie týrania detí. Je dôležité upozorniť na tieto skutočnosti a priblížiť žiakom, čo sa považuje za týranie či zanedbávanie. Detstvo by malo byť najkrajším obdobím v živote človeka. Dieťa by malo dostávať od rodičov množstvo lásky, aby sa v ňom vytvorili základy, na ktorých potom bude stavať rebríček hodnôt v dospelosti. Najdôležitejšie je nezatvárať oči pred ubližovaním bezbranným.

            V piatok 18.11. 2022, v čase od 10:00 do 11:00 sa uskutočnila akcia pod názvom „Bubnovačka - Aby bolo deti lepšie počuť“. Naša škola je do tohto projektu zapojená a je vyznačená aj na mape medzi školami, ktoré toto podujatie podporujú.

            Žiaci našej školy sa do tejto akcie zapojili tiež. Cieľom projektu je vytvoriť čo najväčší hluk ako symbol hlasu detí, ktorému treba načúvať. Deti pred násilím ticho neochráni.

            Verím, že hluk, ktorý sme vytvorili počas pár sekúnd v našich triedach bola  podpora dnešného Svetového dňa prevencie týrania detí. Ing. Andrea Obertová, koordinátor prevencie.

             

        • Cestovatelia „ JOŽI A PALI“ na našej škole
          • Cestovatelia „ JOŽI A PALI“ na našej škole

          • Ako najlepšie spoznať mentalitu, jazyk a život ľudí v ďalekých krajinách? Nuž, vybrať sa práve tam! A ako interpretovať nové a zaujímavé poznatky našim žiakom? Nuž, pozvať na návštevu cestovateľa...

            A práve na hodinu geografie do siedmeho ročníka, neodmietli  utorok - 15.11.2022 - pozvanie naši bývalí žiaci Jozef Kmeť a Pavol Sivý.“ Joži a Pali“, ako sme si ich zvykli volať, precestovali na koňoch Patagóniu v Južnej Amerike, splavili rieku Dunaj na člne od Štúrova až po ústie v Čiernom mori a po Vietname a Číne jazdili na motorkách . Pútavým rozprávaním doplneným skvelou prezentáciou s autentickými fotografiami nás preniesli tisícky kilometrov od domova a podelili sa s nami o skúsenosti i zážitky z týchto ciest.  Prostredníctvom fotografií sme mali možnosť nahliadnuť do života ľudí v iných krajinách. Mohli spoznať nielen nepoznané kúty našej planéty, ale tiež porovnať život na Slovensku so životom v týchto krajinách. Deti so záujmom počúvali, ale ešte radšej zdvíhali ruku a chceli sa dozvedieť ešte viac. Ďakujeme, že ste medzi nás,“ Joži a Pali“ , prišli a tešíme sa, keď znovu prijmete naše pozvanie a porozprávate nám o nových cestovateľských zážitkoch. Mgr. Boris Marhevka

          • Návšteva Obecnej knižnice

          •        Čítanie….. aj napriek rozvoju moderných informačných technológií zostáva základnou cestou, ako nadobúdať vedomosti, znalosti, rozširovať a prehlbovať ich, získavať rozličné praktické a neskôr i profesijné zručnosti.

            Aj my, žiaci IV. A triedy si to uvedomujeme, a preto sme tento školský rok začali hneď, ako sa naskytla vhodná príležitosť, návštevou Obecnej knižnice.

            Teta knihovníčka si pre nás pripravila zaujímavý úryvok z knihy Daniela Heviera, popozerali sme si priestory knižnice, prezreli knihy určené pre detského čitateľa. Veľmi sa nám tam páčilo. Viacerí z nás si požičali knihy, aby sa aj doma mohli ponoriť do zaujímavých príbehov a dobrodružstiev. Všetci sme sa zhodli, že naša návšteva určite nebola posledná…

             

            Mgr. Soňa Košianová

        • O2 Športová akadémia Mateja Tótha
          • O2 Športová akadémia Mateja Tótha

          • Naša základná škola Základná škola, Školská, 56/9, Oslany je zapojená do celoslovenskej súťaže, v ktorej má šancu získať O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha na svojej pôde, a to na jeden školský rok zadarmo. Preto vás vyzývame, urobte dobrú vec a hlasujte za našu školu na stránke www.akademia.o2.sk. Čím viac sa nás zapojí a čím viac hlasov získame, tým väčšiu šancu má naša základná škola.

            V mene žiakov našej školy vám ďakujeme.

             

            LINK: https://www.akademia.o2.sk/hlasovanie/13420

        • Návšteva  hvezdárne
          • Návšteva hvezdárne

          • Pred jesennými prázdninami naši štvrtáci navštívili Hvezdáreň  Partizánske- Malé Bielice.  Počas exkurzie sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o vesmíre, planétach, či hviezdach. Pozreli si aj dokument o činnosti medzinárodnej vesmírnej stanice. Dostali tiež odpovede na zvedavé otázky a prezreli si obrovský hvezdársky ďalekohľad. Všetkým sa táto zaujímavá exkurzia veľmi páčila.

            Mgr. Soňa Šandriková

        • Skupinové učenie i maškrtenie
          • Skupinové učenie i maškrtenie

          • Žiaci IV. A sa v rámci týždňa zdravej výživy nielen rozprávali o zdravých potravinách, ale spoločne si v našej školskej kuchynke aj navarili. V triede boli rozdelení do skupín a súťažili v riešení rôznych úloh. Nechýbali matematické príklady, slovné úlohy, doplňovačky zo slovenčiny, anglického jazyka. Pomocou mierky mapy zisťovali vzdialenosti  medzi  slovenskými  mestami a svoje mobilné telefóny využili pri vyhľadávaní a získavaní  informácií o vesmíre a planétach Slnečnej sústavy.  Počas riešenia úloh sa postupne jednotlivé skupiny vystriedali v kuchynke pri príprave výborných jablkových lievancov. Tie všetkým veľmi chutili a tiež aj odmeny za super  zvládnuté úlohy v rámci skupinového vyučovania.

            Mgr. Soňa Šandriková

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 56/9, Oslany
        • 0917/369 720 - riaditeľka školy 0917/369 721 - zástupkyňa riaditeľky školy 046/549 20 56 - ekonomický úsek 046/549 20 55 - školská jedáleň
        • Školská 56/9 Oslany Slovakia
        • vych.poradca@zsoslany.sk tel. 0915 72 10 22
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje