• Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok

          • Milí žiaci, milí rodičia, milí kolegovia,

             

                 v týchto dňoch  odštartoval 6. ročník nádherného dobrovoľníckeho projektu zameraného na seniorov v sociálnych zariadeniach alebo osamelo žijúcich vo svojich domovoch – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

                 Naša škola sa do tohto projektu zapája už po tretíkrát. Tento rok sme sa zároveň stali oficiálnym partnerom zbierky.

                Počas mesiaca november môžete postupne v triedach plniť škatule podľa manuálu, ktorý nájdete na stránke https://www.kolkolasky.sk/.

                 Posledný novembrový týždeň by sme škatule pozbierali a zhromaždili na jednom mieste, aby si ich mohla prísť prevziať naša pani koordinátorka. Naše darčeky by opäť putovali do zariadenia pre seniorov v Radobici.

                 Tento projekt s úžasnou myšlienkou a nádherným poslaním je dobrovoľný(to je jeho podstata), preto sa už vopred chcem poďakovať Vám všetkým, ktorí nás v ňom podporíte a potešíte nejedno srdiečko našich dôchodcov.

                                                                                                  PaedDr. Daša Preťová

                

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • V piatok 27.10.2023 sa naša škola po prvý krát zapojila do dobrovoľného národného športového projektu Slovenského olympijského a športového výboru- Odznak všestrannosti . Pre 36 žiakov z II.stupňa bolo pripravených 6 disciplín, v ktorých si preverili svoje pohybové schopnosti. Žiakom ďakujeme za účasť a držíme palce na krajskom kole v Trenčíne.

        • Deň zdravej výživy - Hovorme o jedle!
          • Deň zdravej výživy - Hovorme o jedle!

          • Dňa 16. októbra si pripomíname Deň zdravej výživy. Svetový deň výživy nám chce priblížiť, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania a vyzýva nás k zdravému životnému štýlu. Žiaci druhého stupňa si v tento deň pripravili pre svojich mladších spolužiakov zdravé nátierky, ovocie, zeleninu, ale i bylinkový čaj. Nechýbali ani súťaže a veľa zábavy. Ďakujeme triednym učiteľom, ktorí pripravovali so svojimi triedami aktivity pre partnerské triedy. Za spoluprácu ďakujeme aj všetkým rodičom, ktorí podporili túto peknú myšlienku a tešíme sa o rok na úspešnú aktivitu našich šikových žiakov.

            Ing. Andrea Obertová, Ing. Miriam Vanková

        • Po stopách Slovanov
          • Po stopách Slovanov

          •      Viete si predstaviť, ako kedysi žili naši predkovia – Slovania?

                 Čo sú to zemnice? Ako vyzerali a ako sa v nich asi bývalo?....

                 To je len zopár otázok, na ktoré sa rozhodli hľadať odpovede naši štvrtáci priamo v teréne. Spoločne s pani učiteľkami vyrazili na výpravu za poznaním na Hradné valy Bojná.

                 Počas mierneho stúpania k vstupnej hradnej bráne mali žiaci za úlohu všímať si terén a jeho zaujímavosti. Okrem smerových tabúľ a drevených sôch, znázorňujúcich slovanských bojovníkov, pozorovali aj okolitý les – dubiny i bučiny.

                 Postupne deti plnili ďalšie úlohy podľa osnovy exkurzie – kreslili náčrt vstupnej brány, fotili výhľady z okien, hľadali zaujímavosti na náučných tabuliach.

                 Prvú prestávku sme si dali priamo pod sochou vodcu slovanských kmeňov, franského kupca Sama. Po nej naša exkurzia do minulosti pokračovala skúmaním zrekonštruovaných slovanských obydlí z 9. storočia n.l. – zemníc. Prechádzali sme popri miestach archeologického výskumu, kam bol vstup zakázaný.

                 Výskumníci si pozorne obhliadli domčeky zvonka i zvnútra. Zostúpili schodíkmi pod úroveň zeme, našli v nich piecku, malé okienko, rebrík, ktorý viedol na drevenú posteľ pod strieškou...Mali si predstaviť, že tam bývajú, a vyjadriť svoje pocity...

                 Vonku ich zaujali ďalšie drevené sochy, zásobná jama na obilie, jednoduchá zvonička a ďalšie drevené sochy. Deti skúmali, fotili, debatovali...

                 Druhú prestávku sme si dali v prírodnom amfiteátri. Spoločnosť nám robili hneď dvaja mudrci – Konštantín a Metod. Posledné fotky, chvíľa oddychu, ticha a vnímania okolitej prírody...a mohli sme vyraziť späť do prítomnosti...

                 Cestou späť bolo počuť nadšenie, radosť a spokojnosť. U detí a tiež u nás. Absolvovali sme nádherné predpoludnie v prírode, na chvíľu sme sa preniesli do minulosti, skúsili sa vžiť do spôsobu života našich predkov....zážitková hodina (hodiny) vlastivedy, prírodovedy, slovenského jazyka, geometrie, výtvarnej i telesnej výchovy splnila svoj cieľ...a vlastne ešte nekončí. S deťmi sme sa dohodli na spoločnom projekte – 3D zobrazení tamojších obydlí a vytvorení komiksov o našej exkurzii v Bojnej.

                 Naše odporúčanie na záver: Vyberte sa na rodinný výlet na Hradné valy v Bojnej, spojte pobyt v prírode a históriu, preneste sa na chvíľu do minulosti, do čias našich predkov – Slovanov.

                                   Za všetkých výskumníkov  D. Preťová

             

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 56/9, Oslany
        • 0917/369 720 - riaditeľka školy 0917/369 721 - zástupkyňa riaditeľky školy 046/549 20 56 - ekonomický úsek 046/549 20 55 - školská jedáleň
        • Školská 56/9 Oslany Slovakia
        • vych.poradca@zsoslany.sk tel. 0915 72 10 22
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje