• Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok

          • Milí žiaci, milí rodičia, milí kolegovia,

             

                 v týchto dňoch  odštartoval 6. ročník nádherného dobrovoľníckeho projektu zameraného na seniorov v sociálnych zariadeniach alebo osamelo žijúcich vo svojich domovoch – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

                 Naša škola sa do tohto projektu zapája už po tretíkrát. Tento rok sme sa zároveň stali oficiálnym partnerom zbierky.

                Počas mesiaca november môžete postupne v triedach plniť škatule podľa manuálu, ktorý nájdete na stránke https://www.kolkolasky.sk/.

                 Posledný novembrový týždeň by sme škatule pozbierali a zhromaždili na jednom mieste, aby si ich mohla prísť prevziať naša pani koordinátorka. Naše darčeky by opäť putovali do zariadenia pre seniorov v Radobici.

                 Tento projekt s úžasnou myšlienkou a nádherným poslaním je dobrovoľný(to je jeho podstata), preto sa už vopred chcem poďakovať Vám všetkým, ktorí nás v ňom podporíte a potešíte nejedno srdiečko našich dôchodcov.

                                                                                                  PaedDr. Daša Preťová

                

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • V piatok 27.10.2023 sa naša škola po prvý krát zapojila do dobrovoľného národného športového projektu Slovenského olympijského a športového výboru- Odznak všestrannosti . Pre 36 žiakov z II.stupňa bolo pripravených 6 disciplín, v ktorých si preverili svoje pohybové schopnosti. Žiakom ďakujeme za účasť a držíme palce na krajskom kole v Trenčíne.

        • Deň zdravej výživy - Hovorme o jedle!
          • Deň zdravej výživy - Hovorme o jedle!

          • Dňa 16. októbra si pripomíname Deň zdravej výživy. Svetový deň výživy nám chce priblížiť, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania a vyzýva nás k zdravému životnému štýlu. Žiaci druhého stupňa si v tento deň pripravili pre svojich mladších spolužiakov zdravé nátierky, ovocie, zeleninu, ale i bylinkový čaj. Nechýbali ani súťaže a veľa zábavy. Ďakujeme triednym učiteľom, ktorí pripravovali so svojimi triedami aktivity pre partnerské triedy. Za spoluprácu ďakujeme aj všetkým rodičom, ktorí podporili túto peknú myšlienku a tešíme sa o rok na úspešnú aktivitu našich šikových žiakov.

            Ing. Andrea Obertová, Ing. Miriam Vanková

        • Po stopách Slovanov
          • Po stopách Slovanov

          •      Viete si predstaviť, ako kedysi žili naši predkovia – Slovania?

                 Čo sú to zemnice? Ako vyzerali a ako sa v nich asi bývalo?....

                 To je len zopár otázok, na ktoré sa rozhodli hľadať odpovede naši štvrtáci priamo v teréne. Spoločne s pani učiteľkami vyrazili na výpravu za poznaním na Hradné valy Bojná.

                 Počas mierneho stúpania k vstupnej hradnej bráne mali žiaci za úlohu všímať si terén a jeho zaujímavosti. Okrem smerových tabúľ a drevených sôch, znázorňujúcich slovanských bojovníkov, pozorovali aj okolitý les – dubiny i bučiny.

                 Postupne deti plnili ďalšie úlohy podľa osnovy exkurzie – kreslili náčrt vstupnej brány, fotili výhľady z okien, hľadali zaujímavosti na náučných tabuliach.

                 Prvú prestávku sme si dali priamo pod sochou vodcu slovanských kmeňov, franského kupca Sama. Po nej naša exkurzia do minulosti pokračovala skúmaním zrekonštruovaných slovanských obydlí z 9. storočia n.l. – zemníc. Prechádzali sme popri miestach archeologického výskumu, kam bol vstup zakázaný.

                 Výskumníci si pozorne obhliadli domčeky zvonka i zvnútra. Zostúpili schodíkmi pod úroveň zeme, našli v nich piecku, malé okienko, rebrík, ktorý viedol na drevenú posteľ pod strieškou...Mali si predstaviť, že tam bývajú, a vyjadriť svoje pocity...

                 Vonku ich zaujali ďalšie drevené sochy, zásobná jama na obilie, jednoduchá zvonička a ďalšie drevené sochy. Deti skúmali, fotili, debatovali...

                 Druhú prestávku sme si dali v prírodnom amfiteátri. Spoločnosť nám robili hneď dvaja mudrci – Konštantín a Metod. Posledné fotky, chvíľa oddychu, ticha a vnímania okolitej prírody...a mohli sme vyraziť späť do prítomnosti...

                 Cestou späť bolo počuť nadšenie, radosť a spokojnosť. U detí a tiež u nás. Absolvovali sme nádherné predpoludnie v prírode, na chvíľu sme sa preniesli do minulosti, skúsili sa vžiť do spôsobu života našich predkov....zážitková hodina (hodiny) vlastivedy, prírodovedy, slovenského jazyka, geometrie, výtvarnej i telesnej výchovy splnila svoj cieľ...a vlastne ešte nekončí. S deťmi sme sa dohodli na spoločnom projekte – 3D zobrazení tamojších obydlí a vytvorení komiksov o našej exkurzii v Bojnej.

                 Naše odporúčanie na záver: Vyberte sa na rodinný výlet na Hradné valy v Bojnej, spojte pobyt v prírode a históriu, preneste sa na chvíľu do minulosti, do čias našich predkov – Slovanov.

                                   Za všetkých výskumníkov  D. Preťová

             

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov sme spoločne oslávili aj v našej škole. Žiaci 8.A triedy si pripravili zaujímavé aktivity pre spolužiakov z nižších ročníkov. Nika s Rebekou podali informácie o tomto špeciálnom dni, kedy si pripomíname jazykovú rozmanitosť a potom sa súťažilo o sladké odmeny. Mimochodom deň jazykov sa oslavuje práve 26.9. od roku 2001, ale veď to už vlastne viete od ôsmakov , ktorým patrí veľká vďaka za organizáciu! Mgr. Anna Kurbel

          • Beh SNP

          • V piatok 22.9.2023 sa na 12.ročniku Behu SNP v Zemianskych Kostoľanoch zúčastnili aj žiaci našej školy. Z veľkého množstva prihlásených sa Emma Néčová umiestnila na 1.mieste vo svojej kategórii. Za jej športový výkon bola ocenená medailou, vecnou cenou a diplomom. Sladkú odmenu a účastnícky list dostali všetci zúčastnení.Emmke gratulujeme a všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Exkurzia z geografie 12.9.2023
          • Exkurzia z geografie 12.9.2023

          • V utorok 12.9.2023 naši piataci a šiestaci spoznávali krásy NP Malá Fatra. Autobus nás vyviezol až na koniec Vrátnej doliny k lanovke na Chleb. Lanovkou sme sa vyviezli do nadmorskej výšky 1450 m a ešte asi polhodinku kráčali na najvyšší vrch Malej Fatry Veľký Kriváň , ktorý je vysoký 1709m.n.m. Z Kriváňa sú nádherné výhľady na každú svetovú stranu. Vidieť Turčiansku kotlinu s mestom Martin, okolie Žiliny, pri krásnom počasí aj národný vrch Kriváň v Tatrách. Malá Fatra je z Veľkého Kriváňa ako na dlani. Mnohí z nás boli prvykrát lanovkou a bol to pre nás veľký zážitok. Po zostupe z Veľkého Kriváňa sme nabrali smer, krajské mesto Žilina. Tu sme mali vyše hodinový rozchod. Cesta späť ubiehala rýchlo a plní zážitkov sme sa vrátili navečer domov .  

             Prežili sme pekný slnečný deň v ešte krajšej prírode Malej Fatry. Tešíme sa na naše ďalšie spoznávanie prírodných aj kultúrnych krás  Slovenska.

            Ďakujeme.    Žiaci V.a VI. ročníka

             Mgr. Boris Marhevka, Ing. Andrea Obertová, Mgr. Silvia Széghyová

          • Oznam ZUŠ

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že aj v novom školskom roku budú v našej škole pokračovať hodiny tanečného odboru  E Školy Prievidza. Vedúcou tanečného odboru zostáva naďalej pani Andrea Tischler. Tanečné hodiny sa budú konať každý štvrtok v telocvični ZŠ.

            Tanečný odbor prijíma nových žiakov. Prihlásiť sa môžete u pani Tischler na telefónnom čísle 0908 062 605 a prihlášky nájdete aj v Školskom klube detí u pani vychovávateliek.

          • Oznam

          • Zriaďovateľ školskej jedálne, Obec Oslany, určil príspevok  na réžiu od 1. 9. 2023 vo výške 5€ na každý mesiac.

            Režijné náklady nepodliehajú vyúčtovaniu za odobraté jedlá.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/24

          •                         Radosť v očiach, pestrofarebné kvietky a slávnostne oblečení žiaci i pedagógovia. 

              Dňa 4. septembra sa otvorili brány škôl a začal sa školský rok 2023/2024. Pre 32 našich prváčikov to je prvý rok na ceste za poznaním, učením i vzdelávaním. Slávnostnú atmosféru pocítili už ráno na obecnom úrade, kde boli prijatí starostom obce Mgr. Miroslavom Kováčom a dostali pekné darčeky. Sviatočne vyobliekaní s aktovkou na chrbte a kvietkom v ruke potom prvýkrát zasadli do školských lavíc vo svojich prváckych triedach. 

              Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutočnilo na nádvorí školy, kde pani riaditeľka PaedDr. Gabriela Ondrejová privítala žiakov, ale i všetkých zamestnancov školy. Popriala im úspešný štart do nového školského roka. Nech sa Vám všetkým darí! 

          • Výtvarná súťaž

          • Koniec školského roka bol pre mnohých žiakov hektický, ale niektorí si predsa len našli čas popri zaokrúhľovaní známok a venovali sa aj výtvarnej činnosti. Oplatilo sa a Jakub Odráška si vysúťažil špeciálnu cenu poroty vo výtvarnej súťaži "Lacove chrobáky". Jakubkovi k úspechu srdečne blahoželáme!

        • PRETEKY NA BICYKLOCH O TITUL MAJSTRA OBCE OSLANY
          • PRETEKY NA BICYKLOCH O TITUL MAJSTRA OBCE OSLANY

          •  

            Na preteky o titul majstra obce Oslany, ktoré sa uskutočnia 29.7.2023 je potrebné sa prihlásiť na nasledujúcom linku >>

             

            https://forms.gle/bapv2XGCPbTGRXhA6

             

            Preteky sa uskutočnia na klasických bicykloch a trať prispôsobená vekovým kategóriám nebude náročná.

            Tešíme sa na vašu účasť a pripomíname, že okrem pretekov je pripravený aj bohatý sprievodný program.

          • Koncoročný výlet Bojná

          •      V závere školského roku sa obe tretiacke triedy spoločne so 4.A vybrali na školský výlet do Bojnej.

                 Najprv sme navštívili vynovené a rozšírené archeologické múzeum priamo v obci. Pani sprievodkyňa deťom pútavo a zrozumiteľne priblížila našu históriu, predovšetkým obdobie Veľkej Moravy. Zoznámila ich s archeologickými vykopávkami z neďalekých Hradných valov a ochotne odpovedala na všetky zvedavé otázky. V závere prehliadky si deti mohli pomocou pečiatok so znakmi cyriliky vytlačiť na pamiatku svoje mená.

                 Náš výlet pokračoval v známom Ranči pod Babicou, kde sme si prezreli rôzne druhy zvierat. Neobyčajným zážitkom bol pobyt vo voliére s lemurmi. Po prehliadke si deti oddýchli na detskom ihrisku.

                 Všetci sme sa v areáli ranča cítili veľmi príjemne vďaka novým záhradným a oddychovým prvkom.

                Dobré počasie, veselá nálada a skvelé zážitky zavŕšili náš spoločný výlet.

            Za všetkých zúčastnených D. Preťová a S. Košianová

          • Exkurzia do Hronského Beňadiku

          • Na skalnatom návrší, nad obcou Hronský Beňadik, ktorá sa nachádza južne od Novej Bane, stojí mohutný opevnený benediktínsky kláštor, patriaci medzi najstaršie a najvýznamnejšie stavebné pamiatky na Slovensku, siahajúci do obdobia Veľkej Moravy. Práve tam sa vybrali naši žiaci tretieho ročníka, ale nielen oni spolu s pánom farárom Branislavom Markovičom na exkurziu.

            Milá a ochotná pani sprievodkyňa nás previedla dominantou chrámu Baziliky sv. Benedikta opáta, Kaplnkou Kristovej Krvi a kláštora.

            V Bazilike sv. Benedikta opáta, ktorá je bazilikou minor sú uložené relikvie sv. Benedikta a sv. Scholastiky.

            V Kaplnke Kristovej Krvi sme si prezreli relikviár s Ježišovou Krvou.

            V kláštornom skriptoári si deti mohli vyskúšať stredovekú techniku prepisovania listín brkom a atramentom.

            Deti sa mohli v kláštorných priestoroch dotknúť niektorých vystavených exponátov v miestnosti s výklenkom.

            Pri svätej omši, ktorú nám odslúžil náš pán farár, si naši chlapci vyskúšali, aké je to miništrovať v takej historickej Bazilike.

            Príjemnou bodkou prehliadky bola kláštorná čajovňa, kde sme spolu s deťmi mohli občerstviť voňavým bylinkovým čajom, ktorý nám pripravila ochotná pani Erika. Deti si na pamiatku kúpili drobné spomienkové predmety.

            Spoločne sme prežili príjemný deň naplnený novými zážitkami a vedomosťami.

             

                                                                                                          Mgr. Renáta Fábryová  

            Mgr. Anna Smatanová

          • Exkurzia

          • Exkurzia do bývalých kasární v Čereňanoch druhákov veľmi potešila. Dňa 28 .6. 2023 zorganizoval pán Mokrán s manželkou pre deti výnimočné podujatie plné zaujímavostí. Začalo sa prehliadkou Múzea chemického vojska. Československé chemické vojsko bolo svetovou špičkou a zaujímavé exponáty v múzeu sú toho dôkazom. Bolo čo obdivovať. Milým prekvapením boli raňajky pripravené vo firme JOSIP. Ako a kde sa varí 1000 obedov  pútavo vysvetlil sám majiteľ. Deti si so záujmom popozerali všetky priestory. Za správne odpovede na otázky, zamerané na ich pozornosť, dostali odmeny. Spestrením boli hasiči z Čerenian, ktorí predviedli najmodernejšiu techniku i spôsob výcviku detí. Na porovnanie sme si prezreli i historické stroje. Odvoz hasičskými autami aj s húkačkami do školy bol pre deti veľkou atrakciou a odmenou za usilovnú prácu počas školského roka. Ďakujeme všetkým, ktorí tento krásny deň pripravili.                           

             tr. uč. Trlíková a p. asistentka M. Bridová

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 56/9, Oslany
      • 0917/369 720 - riaditeľka školy 0917/369 721 - zástupkyňa riaditeľky školy 046/549 20 56 - ekonomický úsek 046/549 20 55 - školská jedáleň
      • Školská 56/9 Oslany Slovakia
      • vych.poradca@zsoslany.sk tel. 0915 72 10 22
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje